image
DOSTARCZAMY NAJLEPSZY SER

Oferta

Sery mieszamy w różnych proporcjach w zależności od potrzeb klienta. Proces zapewnia uzyskanie możliwie najlepszych właściwości – smaku, ciągliwości i topliwości dla danego produktu. Każde zamówienie realizowane jest indywidualnie i świeżo pakowane. Zlecenia przyjęte do godziny 14:00 realizujemy następnego dnia. Nie używamy antyzbrylaczy.

image
Tarte sery żółte lub białe (np. gouda lub mozzarellą)
Mieszanki serów żółtych z białymi
Mieszanki serów z produktami seropodobnymi

Jaki powinien być
idealny ser na pizze?

image
Ciągnący się, intensywny w smaku i nie przytłaczający innych składników. Dla każdej pizzerii jednak inny: dla włoskiej – ze znaczną przewagą mozzarelli, dla amerykańskiej – z dominującym ostrym smakiem goudy.

SERY ŻÓŁTE

Według powszechnie stosowanej definicji ser to produkt spożywczy wytwarzany z mleka. Konsystencja serów jest uzależniona od zawartości w nich wody oraz od procesu technologicznego. W Polsce najpopularniejszy jest podział serów ze względu na zawartość tłuszczu: sery śmietankowe (50%), sery pełnotłuste (45%, np. Gouda, Edam), sery tłuste (40%), sery półtłuste (20%), sery chude (10%). 

Najczęściej spotykane w przemyśle gastronomicznym sery twarde dzielimy na: 

  • Sery typu szwajcarskiego o słodkim, bardzo delikatnym smaku, których przedstawicielem jest ser o dużych równomiernie rozłożonych oczkach; np. emmentaler. 
  • Sery typu holenderskiego o łagodnym, lekko kwaskowatym smaku; reprezentowane przez goudę, sery edamski, podlaski lub zamojski
  • Sery typu szwajcarsko-holenderskiego powstały w wyniku połączenia tych dwóch metod produkcji, dzięki czemu uzyskujemy bardziej ostry smak i zapach; np. ser tylżycki.
  • Sery typu włoskiego, czyli bardzo twarde i mocno pikantne, których reprezentantem jest włoski parmezan.
  • Sery typu angielskiego o ostrym, nieco lekko kwaskowatym posmaku, reprezentowane przez słynny cheddar.
  • Typ bałkański, czyli sery o łagodnym smaku i zapachu, wytwarzane z masy serowej uprzednio sparzonej. Przykładami takich serów są mozzarella i oscypek.  

SERY BIAŁE

Sery białe to rodzaj serów, w których masa serowa otrzymywana jest przez ścinanie mleka tzw. zakwasem, którym może być zwykły sok z cytryny, kwasek cytrynowy lub ocet. Najpopularniejsze w Polsce sery białe to:

  • Ser feta – półmiękki, kruchy i wilgotny ser o chropowatej powierzchni i śnieżnobiałym kolorze, wywodzący się z Grecji. Znany jest z cierpkiego, słonego smaku. Najprościej podać go w plasterkach, skropionego oliwą, dodając do niego pomidory i oliwki.  
  • Ser mozzarella – tłusty, półmiękki ser o mlecznym, łagodnym smaku, często widziany w mieszankach na pizzy. 
  • Ser ricotta – wilgotny, niedojrzewający ser o lekko słodkim smaku. Ten rodzaj sera białego dobrze komponuje się z migdałami, czosnkiem, gałką muszkatołową, szpinakiem, pomidorami i wanilią.
  • Ser mascarpone – w konsystencji podobny do masła, o delikatnym słodkim smaku z nutą lekkiej kwaskowatości. Poza wykorzystywaniem w deserach  używa się go również w sosach jako zamiennik śmietany oraz w zupach.

PRODUKCJA WIÓRKÓW DO PIZZY

Wiórki serowe mieszane
w różnych proporcjach

KONFEKCJONOWANIE
WYROBÓW MIĘSNYCH

Szynka konserwowa,
boczek parzony

PRODUKCJA
POLSKIEGO CZOSNKU

Czosnek odmiany Harnaś

DYSTRYBUCJA

Produkty marki OCETIX (majonez, sosy)
oraz KONECKE (salami)